Vores sikkerhedsguide til loop erstatter ikke andre vejledninger du kan finde på nettet. Heller ikkde den vejledning, oplæring og erfaring du selv har tilegnet dig fra sundhedsvæsenet og livet med diabetes.
Sikkerhedsguiden er tænkt som praktisk inspiration, tjekliste og et erfaringsbaseret svar fra diabetespersonale, pumpesygeplejersken eller alle med erfaring i loop.
Læsetid: 3 Minutter
Der er en risiko ved loop
Der er en risiko ved loop, men du kan formindske risikoen sådan:
- Du er fortrolig med din pumpe og CGM. Du er tryg ved at bruge de grundlæggende komponenter.
- Du kender din diabetes type 1 godt. Dvs. at du kan tælle kulhydrater, og du har testet dine basalrater, din kulhydratratio og din insulinsensitivitet.
- Du har sat dig grundigt ind i DIY løsningen og tilpasset den til dine behov.
- Du ved, hvad du skal gøre, når udstyret ikke virker. Du overvåger det nøje og har en back-up til plan B.
- Du involverer dine nærmeste omgivelser, så de ved, hvad de skal gøre, hvis du får for meget eller for lidt insulin.
Alt er som det plejer og så alligevel ikke
Grundlæggende er det du gør med et DIY APS system det samme, som hvis du anvender en insulinpumpe og en kontinuerlig blodsukkermåler.
Du skal fortsat tælle kulhydrater og give hurtigvirkende insulin, men i stedet for, at du manuelt skal give alle input, kan du reagere automatisk ved at øge, sænke eller helt standse insulintilførslen. Du får også et væld af nye funktioner i forhold til at kunne tilpasse til døgnrytme, aktivitet, advarsler og datadeling analyse mm. Alt dette kan give dig en bedre forståelse for, hvordan du lever med din diabetes.
DIV APS øger kompleksiten
DIY APS bygger ovenpå dine nuværende hjælpemidler. De øger hastigheden og fjerner det manuelle, men kompleksiteten stiger. Det betyder, at du skal kende dine pumpe og din CGM rigtig godt for at få den fulde glæde af overbygningen og ikke mindst for at kunne reducere risikoen.
Start med CGM’en – den er fartmåleren
Start med CGM´en, da den er fartmåleren som gør, at DIY APS kan arbejde for dig. Desværre ved vi alle sammen, at CGMer kan være upræcise til tider, at de kan være forsinkede og at de kan påvirkes af varme, vand tryk mm.
Kend variationerne i dit CGM system
Før du starter på DIY APS, så sørg for at kende de variationer dit CGM system har i forhold til dig og kontroller løbende at målingerne stemmer.
Bliver du i tvivl, hvis målingen er anderledes end du føler det, så lav en ny kontrol og mål blodsukkeret.
Lav kontrolmåling hver dag
Lav også en kontrolmåling en gang i døgnet for kontrol, nogle systemer skal kalibreres oftere, men uanset, tjek dit blodsukker regelmæssigt, måleren kan være fejlbehæftet eller ved at falde ud, stedet den sider kan have masser af arvæv etc.
Pumpen er din motor i systemet
Er CGM fartmåleren, så er pumpen din motor i systemet. CGM skal du også være obs på. Kend din krop og din pumpe godt, observer signaler og symptomer på,at noget ikke er, som det skal være. Det er ofte det injektionssted og pumpefejl, som er årsagen til problemerne. Det forsvinder ikke, når du kobler tingene på nye måder.
Algoritmer er ikke bedre end de indstillinger og de data du giver den
Algoritmen er rat, speeder, bremse og autopilot i løsningen. Det betyder, at den ikke gør noget som helst i sig, selv før du har givet den input og slået autopiloten til.
Det gælder for både kommercielt godkendt pumpesoftware, bolusberegnere og for DIY løsninger, at de ikke er bedre end dine indstillinger og data.
Fordelen med DIY er, at alt er gennemsigtigt, og du kan selv vurdere, hvad du vil ændre. Det kan du ikke med udstyr fra Medtronic, Insulet eller andre firmaer.
Du vil helt sikker blive konfronteret med at DIY APS ikke er godkendt til medicinsk brug og det er korrekt.
Tidepool.org arbejder på at få barrieren fjernet
Heldigvis mange som arbejder på at få fjernet den barriere. Tidepool.org er en patientorganisation som arbejder for dette. På deres hjemmeside kan du finde detaljeret dokumentation om algoritmer, sikkerhed og ikke mindst bestræbelserne på FDA godkendelse.
Det betyder ikke, at det er ulovligt at bruge disse systemer, du gør det bare helt på egen risiko. Netop derfor skal du være ekstra opmærksom på din egen diabetes, for som vi alle ved YDMV.
Du skal kende din basalrate, din kulhydratratio og din insulinsensitivitet. Disse tre forhold er kritiske både for pumpebehandling i al almindelighed og for DIY APS.
Bøger med god information
Her kan diabetesambulatoriet være en stor hjælp ellers så er der mange gode bøger fx;
- Gary Scheiners ”Think like a pancreas” ( kan købes hos Saxo).
- Ragnar Hanås ”Type 1 diabetes hos børn, unge og unge voksne ” (kan lånes på bliblioteket).
Begge bøger har gode praktiske vejledninger på dette felt.
Tag imod al den hjælp du kan få her og stå på skuldrene af fagkund skaben, når du starter med de automatiske systemer. Det samme gælder kulhydrattælling.
DIY APS modvirker til en vis grad fejlestimater og det giver et langt bedre overblik end med traditionelle pumper, men det virker fortsat bedst, hvis du har et bevidst forhold til hvor mange kulhydrater der kommer indenbords. Også her kan det bestemt anbefales at tage imod tilbud om kurser eller diætistsamtaler.
Gør det selv, det er dit ansvar
Du skal gøre det selv, for der er ingen helpdesk du kan ringe til, ingen klagemulighed og ingen garantier. Når tingene ikke virker, så er det kun dig der kan løse problemet.
Det betyder at du skal tage på dig det ansvar, at sætte dig grundigt ind i den dokumentation du kan finde online og vurdere de alternativer, der er, i forhold til dine behov.
Der er hjælp at hente
Der er et fantastisk netværk af frivillige, som enten selv lever med diabetes eller har pårørende med sygdommen. De lægger et enormt arbejde i at gøre software tilgængeligt open source, i at lave dokumentation som er langt nemmere og brugevenligt end det du finder kommercielt. Det er en bevægelse, hvor der er en forventning om at du selv gør en indsats for at løse dine problemer og hjælpe andre.
Stiller du spørgsmål til ting du nemt kan læse dig til, risikerer du at få lidt spidse bemærkninger om at spilde andres tid. Så bed oprigtigt om hjælp, så får du den i overflod.
Sæt dig grundigt ind i dokumentationen du finder online, det er din største sikkerhed for at du ikke spilder tid og ressourcer på noget, som ikke møder dine behov. Det er den største sikkerhed for at du har et bevidst forhold til hvilken risiko du løber. Det giver dig det bedste udgangspunkt for at være forberedt på hvad du gør, når ting fejler.
Hav en plan B til hvis ting går galt
Du skal have en plan for hvad du gør, når ting ikke virker og du skal have et bevidst forhold til at overvåge det løbende.
Omnipod, Libre, Miao Miao, Rileylink m.m.
Ved valg af Omnipod sammen med en Libre Freestyle, MiaoMiao, et Rileylink, en separat iPhone og evt (Applewatch) til at køre LOOP og Spike på, så er du garderet med:
Et back-up kit, som ser sådan ud:
- powerbank
- oplader
- en ekstra Omnipod
- en insulinpen med hurtigvirkende insulin
- kanyler
- en Blodsukermåler
- fingerprikker
- teststrimler.
Hjemme kan du have følgende:
- Omnipod PDA
- Libre aflæser
- hurtig- og langsomvirkende insulinpenne.
Det giver dig 3 back-up muligheder, som du kører med det automatiske system:
- går det ned, og du ikke kan få det op igen på kort sigt, kan du kompensere med bolus via insulinpen.
- får du ikke det til at virke, kan du falde tilbage på den ”officielle” løsning med Omnipod og Libre.
- Når alt andet fejler, går du tilbage på insulinpen med hurtig og langsomtvirkende inusulin og manuel måling.
Hvad nu hvis…
Der er ingen netforbindelse
- Du kan vælge et DIY APS, som ikke kræver netforbindelse.
Det minimerer sårbarheden, alternativt må du acceptere, at pumpen falder tilbage i basalprogrammet, hvis du fx ikke kan få data fra den server du bruger til at dele CGM data.
Telefonen løber tør for strøm
- Efter en kort periode uden signal fra algoritmen, falder pumpen tilbage til basalprogrammet, så må du boluse manuelt eller vente med at spise, til den er klar igen.
Telefonen bliver stjålet
- Den er værre, pumpen falder tilbage til basalprogrammet, og du må skaffe dig en ny telefon, genopbygge/reinstallere alle DIY systemerne og i mellemtiden bruge pen til bolus.
Rileylink (bro mellem insulinpumpe og telefon) går i stykker eller ikke virker
- Så falder pumpen tilbage til basalprogrammering, indtil du får aktiveret din back-up.
Algoritmen giver dig for meget eller for lidt insulin
- Så tester du først, at alt virker som det skal med data ind og ud, dernæst revurderer du dine kulhydratinput og reviderer dem eventuelt.
- Så tjekker du indstillinger forhold til fysiske problemer med injektionssted, CGM etc.
Derefter korrigerer du for at få blodsukker op eller ned, inden du gør mere. - Virker det stadig ikke, så bør du ikke på om der er faktorer, som har påvirket dit blodsukker
- Sidst tjekker du om det kan være softwarefejl og bruger de forskellige
facebookgrupper og chats for fejlfinding.
LOOP virker ikke
- Troubleshooting fra a-z, tænd og sluk for apps, derefter telefoner, kontroller strøm på alle komponenter, slut Miao Miao til lader for at genstarte.
- Tjek hvad der er kommet af opdateringer fra Apple til ur og telefon, det er ofte der synderen er at finde.
- Tjek online spørgsmål og svar, Facebookgrupper, chats mm.
- Spørg i looped gruppen, husk at læse retningslinjerne for hvad og hvordan du poster.
- Genbyg app, hvis alt andet fejler.
CGM måler ikke
- Brug en manuel måler, du kan holde systemet kørende en stund med målinger 3 gange i timen, som du taster ind.
- Mister du en sensor på et tidspunkt uden en back-up, så lad pumpen køre i et åbent kredsløb med basalprogrammet og så boluser du ud fra den manuelle måling.
CGM er ikke præcis
- Er du i tvivl, så test og gerne ofte. Blodsukkerniveauet er dit vigtigste datapunkt.
Insulinen bliver ikke optaget ordentlig
- Tjek injektionssted, du kan opleve problemer på 3. dagen.
- Husk at rotere, hvis du tager for mange injektioner de samme steder eller bliver ved med at sætte pumpen det samme sted, så udvikler du insulininfiltrater. Det øger insulinforbruget og gør dit blodsukker endnu mere ustyrligt end det var i forvejen. (Lipohypertrofi som det så fint hedder).
Vågner du med et for højt BG, er det fordi pumpen har fejlet i løbet af natten
- Kontroller ketonniveau.
- Har du udstyr til at måle ketoner?
- Og sticksene er ikke for gamle? (Mange ketonsticks har kun 6 måneders holdbarhed).
Du er ikke alene
Sørg for at involver dine nærmeste, det er ekstra vigtigt fordi du eksperimenterer med nye behandlingsformer selv.
- Ved din kæreste/kone/forældre/børn/venner/nære kollegaer etc, at du har diabetes type 1?
Sørg for at dem du omgås med i dagligdagen, ved at du har diabetes type 1.
- Ved de, hvad de skal gøre, hvis du bliver uklar/fjern/mister bevidstheden?
Giv dem klare instruktioner om, hvad de skal gøre.
Du har sikkert allerede juice/druesukker i tasken/bilen/værkstedet/ved sengen/på kontoret etc. Fortæl dem, hvor det ligger, hvornår det skal bruges.
- Har du fortalt dem, at du er startet med LOOP, og hvad det indebærer? Ved de, hvordan de slår pumpen til og fra eller fjerne den om nødvendigt?
Har du ikke det, så gør det, så de kan hjælpe dig, hvis der sker noget uventet.
- Har du svært ved eller slet ikke kan mærke lavt blodsukker? Har du glucagon-sprøjte, og ved dine omgivelser hvor den er, og hvordan den skal bruges?
DIY APS gør mange ting nemmere og forbedrer din behandling. De øger også kompleksiteten noget, og fra et juridisk synspunkt er det høj risiko. I praksis, ændrer det ikke voldsomt ved de forholdsregler som fornuft og diabetesbehandling allerede foreskriver.
Er der andet jeg kan gøre?
Læs vores materiale om looping
- Spørgsmål og svar om looping
- Rapporten: Behov for udstyr og tættere dialog – status for looping i Danmark
Send gerne dine spørgsmål og kommenterer: